Noen byer.

Om noen byer i Algarve

Tavira
Tavira

Tavira sin opprinnelse dateres tilbake til slutten av bronsealderen (1.000 til 800 f.Kr.). I det 8. århundre f.Kr. ble det en av de første fønikiske bosetningene i den vestlige delen av den iberiske halvøy. Fønikerne opprettet et urbansk sentrum med massive murer, minst to templer, to havner og en vanlig urban struktur. Phoenician Tavira eksisterte frem til slutten av 6. århundre f.Kr., da den ble ødelagt i en konflikt. Den mauriske okkupasjonen av Tavira mellom 8. og 13. århundre satte sitt preg på landbruk, arkitektur og kultur av området. Som påvirker kan det fortsatt sees i Tavira i dag med sine hvitkalkede bygninger, maurisk stil dører og hustak. Et slott, to moskeer og palasser ble bygget av maurerne. Den imponerende syv buet “Roman bridge” er nå ikke ansett å være Romansk etter en nylig arkeologisk undersøkelse, men kommer fra en 12. århundre mauriske bro. Dette var en god økonomisk periode for Tavira som etablerte seg en viktig havn for sjøfolk og fiskere. Området var landlig inntil det 11. århundre da mauriske Tavira (fra arabisk Tabira, “den skjulte”) begynte å vokse raskt, og ble en av de viktigste (og uavhengige) byene i Algarve.Reconquista

I 1242 tok Dom Paio Peres Correia  Tavira tilbake fra maurerne.

Jordskjelvet i 1755
Som de fleste av Algarve sine bygninger ble nesten alle ødelagt under jordskjelvet i 1755. Dette jordskjelvet er antatt å ha nådd en styrke på 9 på Richters skala og forårsaket omfattende skader over hele Algarve grunnet sjokkbølger og tsunamier. Jordskjelvet er referert til som jordskjelvet i Lisboa på grunn av de forferdelige virkninger på hovedstaden, selv om episenter var rundt 200 km vest.

Tavira er idag en koselig by som har sine attraksjoner.

Pego do Inferno
Pego do Inferno er en liten lagune med grønt middelhavsvann og en foss som gjør stedet magisk, stedet ligger rundt 10 Km fra Tavira.  Ta med grillmat, kull og tennbriketter, resten av det du trenger finnes der med griller og sittegrupper. Og flott å bade der også. Legenden sier at Pego do Inferno er koblet til Gilão elven og elven Guadiana med tunneler.

Ilha de Tavira
Den perfekte stranden. Siden de fleste av Tavira’s strender er en del av en naturlig park. Å få tilgang til dem, må du bruke ferge som du finner på havnen i Tavira. Øya tilbyr camping. Totalt ro i et himmelsk miljø.
Tavira’s slott
Fra det opprinnelige slottet finnes bare spredte biter av veggen restaurert. Opprinnelig hadde slottet syv tårn og ble trolig bygget av maurerne og senere forsterket av Dom Dinis i det 18. århundre. Fra de høyeste tårnene kan du se en vakker panoramautsikt over byen. I nærheten av rådhuset vil du kunne se “Arco da Misericórdia” en av de opprinnelige viktigste innganger til slottet.
Har du tid anbefaler jeg tenkt deg å besøke omgivelsene også. Ikke gå glipp steder som Cabanas de Tavira, Santa Luzia og Cachopo.

Tavira’s kirker
I Algarve-regionen, og til den sørlige delen av Tagus elven, er Tavira byen med flest kirker. Den imponerende antall templer og religiøse institusjoner som er i byen er en av de identitetene til Tavira

Utsiktstårn
Når byen ikke lenger trengte det gamle vanntårnet ble det diskusjon om hva gjør man med det? Etter litt diskusjon om bla. riving, ble det isteden innredet som Camera Obscura og man kan idag ta heisen opp i det og se Tavira fra oven, anbefales.

Silves
Silves er den tidligere mauriske hovedstaden «Gharb Al-Andalus» som senere ble til Algarve. Her er det en store bobilplasser som er populær for bobilturister fra hele Europa, har også sett norske bobiler der og plassene ligger med gangavstand til sentrum. Byen har svømmehall med treningsrom og også utendørs treningspark med mosjonsapparater. Silves har to utmerkede golfbaner og flere andre like i nærheten. Byen har et bibliotek med åpent WIFI, voksenavdelingen er i 2.etg. Ellers finner du også WIFI over hele byen. Opprinnelsen til denne byen går tilbake til 1000 år f.Kr. og var allerede en bemerkelsesverdig plass i romertiden. Under den mauriske okkupasjonen i tidlig 11. århundre ble det gitt navnet Xelb. Det ble bygget overdådige palasser og ble det kulturelle sentrum for læring for hele den iberiske halvøya under dekke av Cordoba i Spania. I 1189 hadde Silves allerede 15.000 innbyggere, da byen ble plyndret av Knights of Santiago med støtte av anglo-normanniske korsfarerne. Betydningen av Silves fortsatte under kontroll av den portugisiske kongene inntil det 15. århundre, da det handel begynte å krympe på grunn av lavere vannstand Rio Arade, Silves sin tilgang til sjøen. Jordskjelvet i 1755 ødela det meste av byen og dens historiske bygninger. Restene av den mauriske slottet er fortsatt imponerende, og den enorme underjordiske vannreservoar blir fortsatt brukt av byen i dag. Et arkeologisk museum er bygd over denne sisternen viser lokale objekter, inkludert elementer fra steinalderen. Ponte Romana, en steinbru over Rio Arade ble gjenoppbygd i det 15. århundre fra den opprinnelige ble reist under den romerske okkupasjonen. På stedet etter en moské ble  det bygget i det 13. århundre bygget en katedralen som fikk betydelige endringer med tiden. Den hektiske byen fra igår er i dag en rolig markedsby omgitt av de største oransjefargede områdene i Portugal. Appelsiner, området er det viktigste produsent av appelsiner. Kork er også viktig for området og Silves var en gang hovedutskipingshavnen for kork til Porto og Douro dalen.
Bilder fra Silves finner du her og en video her.

Lagos

EL Rei

Byen med den store stranda, Meie Praia med egen jernbanestasjon, og med mindre strender som Praia de Estudante og Praia de Batata. Meie Praia kan ha farlige understrømmer men småstrendene på bysiden av kanalen er derimot trygge også for småbarn. Utflukter på havet også med delfinsafari.
Lagos er en gammel sjøfartsby med mer enn 2000 års historie. Navnet Lagos kommer fra en keltisk opprinnelse, avledet fra Celtic Lacóbriga ble navnet på tettstedet etablert i løpet av de pre-puniske sivilisasjoner. Det ble en tidlig bosetting av kartagerne, som rekrutterte Celtic stammefolk i deres krig mot romerne (de puniske Wars). På grunn av sin allerede viktig havn, ble byen kolonisert av romerne og integrert i den romerske provinsen Lusitania, og ble kjent som Lacóbriga. Med fallet av Roma, byen Lagos ble okkupert i det 6. århundre av vestgoterne fra Kongeriket Toledo og senere av bysantinerne. Maurerne kom i det 8. århundre fra Nord-Afrika, navnga de stedet Zawaia (som betyr lago, eller innsjø). Det ble en del av den mye større kystbyen al-Gharb, som til slutt ble kjent som algarve. Maurerne befestet byen og etablerte viktige handelsforbindelser til Nord-Afrika fra sine baser på den iberiske halvøy. Selv som kong Afonso Henriques avanserte i sør, så ble de ingen kristen gjenerobring i  Algarve og Alentejo, som forble under maurisk kontroll. Kong Sancho I sine styrker, med støtte fra korsfarere, brukte Lagos som et springbrett for å angripe festningen Alvor. Zawaia ble til slutt tatt til fange av kong Afonso III av Portugal i 1241, og ble endelig tatt i 1249. Fra denne perioden begynte kongen å omtale seg som “kongen av Portugal og Algarve”, understreker det faktum at Algarve (som hadde så lenge vært styrt av maurerne som et fremmed land) hadde blitt annektert inn i herredømme av den portugisiske kongen. Lagos ble et selvstendig jurisdiksjon under lov av kong Peter I i 1361. Fra 1576 til 1755, var Lagos en høyt profilert by i Algarve, inntil den gamle portugisiske byen ble ødelagt av jordskjelvet og tsunamien i 1755. Noen festningsvegger fra det 16. århundre står fortsatt, samt guvernørens slott  og mange av bygningene er fra det 17. århundre.

Faro

Byen de fleste bare reiser igjennom til og fra flyplassen men det går fint å tilbringe en dag eller to her, byen har et stort shoppingkvarter og man kan besøke museer og gamlebyen. Turer med båt til våtmarksområder med rikt fugleliv i Rio Formosa. Fotballstadion med 30 000 seter.

ARMAÇÃO DE PERA

Armação de Pera, som ligger i Silves, Algarve-distriktet, er en av de eldste fiskeværene Portugal. Det er en av de mest populære strendene i denne regionen, ikke bare for sin lange sandstrand og havet med klart og rolig farvann. Et annet høydepunkt er festningen St. Anthony, veldig viktig tilbake i dagene da piratene herjet i farvannet, her ble det reist et kapell, nå kjent som Nossa Sr ª dos Aflitos Kapell. I den eldste delen av byen finner vi en liten 17tals kirke, gamle borgerlige hus, og Casino. Den vestlige delen av landsbyen er mer moderne, med brede gater, hager og hoteller ved sjøen. Dette er en liten by med ei strand som praktisk talt ligger midt i sentrum av byen og er favoritt stranda vår.

Monchique

Monchique er en kjøpstad opp i Serra de Monchique, som er en tett skogkledd fjellkjede som skiller Algarve fra Alentejo. Byen har også en fjelltopp, Algares høyeste punkt, Fóia, 904 moh  (også kjent som Serra de Monchique og Picota 2.høyeste med 774moh) og en utsikt du neppe har sett maken til. Hele turen opp (og ned) til Monchique tilbyr en spektakulær utsikt og er helt forskjellig fra kysten i Algarve. Husene i Monchique er typisk  for Algarve med sine hvite vegger og fargede fliser rundt vinduer og dører. Sentrum av Monchique er preget av mange smale brosteinsgater på kryss og tvers oppover fjellsiden med et vell av kafeer og restauranter. Sentrum har et attraktivt brolagt område med benker, trær og en nydelig vannfontenen og et eksempel på et maurisk vannhjul. Monchique er et veldig rolig og avslappende sted, ideelt for rusleturer rundt i området og nyte en fantastisk utsikt.

En av de tingene Monchique er kjent for er produksjonen av Medronho – en likør laget av fruktene av arbutus (jordbær) treet som vokser i de omkringliggende åser. Det er en spesiell smak, og vær advart: ganske sterk (spesielt de to lokale bryggene), men visstnok veldig bra hvis du er forkjølet! Også spesielt god er den lokale honningen som brukes i de fleste av kaker og desserter fra Monchique regionen. Det er nok av kafeer og Pastelarias til å prøve dem!
Byen er også kjent som hagen i Algarve med sitt subtropiske klima og for de varme kildene som er brukt til behandling av revmatisme og luftveissykdommer.